‘Zorgen dat er nergens meer geld weglekt’

Sinds mei vanuit Leeuwarden actief in Noord-Nederland: Value2u, adviesbureau op het gebied van sociale wetgeving, maar zeker ook: álle daarbij komende zaken. En dát levert voor de meeste klanten van het bedrijf direct geld op, zo leren we bij een nadere kennismaking met ondernemers Bruce Kalloe en Sebastiaan de Bree. Vanuit hoofdvestiging Rijkswijk hebben ze de groei er flink in met hun bedrijf; tijd om vanuit de nieuwe vestiging aan de Westersingel in Leeuwarden uit te breiden in het Noorden. Een gesprek met twee ambitieuze ondernemers; over slim omgaan met HRM, sociale lasten en fiscale zaken. Uit persoonlijke ervaring weten zij maar al te goed hoe cruciaal het is om dat vroegtijdig op orde te hebben.

“Mijn persoonlijke drijfveer voor de dingen die ik nu doe is in de basis gelegd in 2012”, zegt Kalloe. “Ik studeerde nog en mijn ouders hadden al jaren een eigen rijschool in Den Haag. Dat is heel lang uitstekend gegaan, maar door enkele tegenslagen gingen ze failliet. Mijn broer en ik sprongen bij en verdiepten ons in alle zaken, hij in de buitendienst en ik op kantoor in de administratie. Met het handboek loonheffingen bij de hand dook ik diep in de sociale lasten en in de fiscale structuur van het bedrijf. Ik leerde dat de Belastingdienst jou als bedrijf via de zogenaamde OSWO (Ondersteuning Software Ontwikkelaars, red.) de kans geeft om heel diep in de systemen te komen en allerlei checklists te downloaden. Zo kom je bij allerlei verplichtingen, maar ook ondersteunende regelingen; van gemeentes en bijvoorbeeld van de EU; subsidies, kortingen, noem maar op. Toen ik dat allemaal doorgenomen en ingevuld had bleek dat ik voor mijn ouders 60.000 euro had verdiend. Voor het voorkomen van een faillissement was het helaas te laat, maar het heeft me de ogen geopend; voor de ondernemer die de sociale lasten goed regelt valt er veel geld te besparen.”

Kalloe valt even stil en staart naar zijn koffie. De herinneringen aan de schuldsanering waar zijn ouders na jaren van ondernemerschap in terecht kwamen, zijn bitter. “Het was niet fijn om je ouders zó te zien, na zoveel jaren hard werken. Dat hebben ze ook nooit helemaal verwerkt. Ik denk dat hier mijn grootste persoonlijke drive vandaan komt. Ik ben niet van plan ooit mee te maken wat mijn ouders moesten doorstaan. En ik wil andere bedrijven helpen de zaken strak op de rails te houden en geen geld te laten weglekken, zodat ze lekker kunnen ondernemen.”

Voetbalmaatje

Vanuit die drijfveren is Value2u in 2013 ontstaan. Dat ging de eerste jaren met vallen en opstaan, zo bekent Kalloe. Totdat hij met zijn voetbalmaatje Sebastiaan de Bree (beiden speelden destijds bij voetbalclub Wilhelmus in Voorburg) aan de praat raakte over de toekomst en er bleek een gemeenschappelijke wens om samen te werken. “Ik studeerde destijds rechten en dat vond ik wel leuk”, zegt De Bree. “Maar een puur juridische baan leek mij niet het ideale einddoel. Ik liep in die tijd stage bij een incassobureau en merkte dat ik communicatief en commercieel sterk was. Daar wilde ik meer mee doen. Bruce zag dat óók en dus kon ik direct na mijn studie bij Value2u aan de slag.”

‘Geld voor de bedrijven verdienen; daar word ik supervrolijk van’

Inmiddels zijn beide heren aandeelhouder, is De Bree er algemeen directeur en is oprichter Kalloe commercieel directeur. Kalloe: “De samenwerking ging direct vanaf de start zoals in de meeste bedrijven: je kent je taken, je zet je schouders eronder en doet wat er moet gebeuren. Eind 2020 reflecteerden we. Waar stonden we? We maakten een prachtige groei door. Van alles wat mis ging leerden we en alles wat goed ging, of beter dan verwacht, omarmden we. Die vaststelling was voor mij emotioneel omdat ik wist hoe moeizaam het begin was geweest. Maar we wilden vooral met de blik vooruit blijven ondernemen. Dat is zeker ook de dynamiek die Sebastiaan in heeft gebracht. Om samen zo ver mogelijk te komen hebben we via coach Bart de Kloe (Kieboom coaching, Rotterdam, red.) beiden een assessment gedaan en daar bleek dat wij qua types zeer verschillend zijn, maar dat we elkaar ook geweldig aanvullen. Groeien willen we allebei, maar ik heb de neiging om dat meer met gevoel te doen en met af en toe een creatieve pas op de plaats te maken, terwijl Sebastiaan vooral een doorzetter is die ook altijd door wil knallen. Dit doet hij heel gestructureerd en dat zorgt voor veel duidelijkheid voor het personeel, maar ook voor de relaties en klanten van Value2u. Die opgetelde dynamiek maakt dat we heel ver komen. Ideeën worden plannen, plannen worden uitgevoerd en de uitvoering zorgt weer voor nieuwe kansen.”

‘Je moet kort op de man spelen en vinger aan de pols houden’

De Bree: “We hebben toen ook ons verdienmodel wat aangepast. Heel veel doen wij op basis van no cure no pay, denk hierbij aan onze BIG Analyse, daar waar wij tot vijf jaar terugkijken waar de organisatie recht op heeft (meer hierover op de website van het bedrijf, red.). Dat kan ook, want we weten dat we bij de bedrijven waar we voor werken tóch wel forse financiële voordelen voor ze halen. Maar: intussen verandert je omgeving óók. Waar je voorheen bijvoorbeeld vijf jaar de tijd had om bedragen waar je als bedrijf recht op hebt terug te vorderen is dit nu soms zes enkele weken of maanden. Je moet dus kort op de man spelen. Dat doen wij nu door op abonnementsbasis voor bedrijven constant vinger aan de pols te houden. Dan heb je het dus niet alleen over de sociale lasten, maar ook over fiscale-, salaris, accountancyzaken en HRM.”

Leeuwarden

Dat Leeuwarden het eerste station is waar Value2u uitbreidt is geen toeval. Kalloe: “Mijn vader heeft in zijn jonge jaren in Leeuwarden gewoond, dus er is wel een band. Daarnaast is het zo dat we de keuze hebben gemaakt op basis van onderzoek. We zagen dat er in Friesland en Groningen, maar bijvoorbeeld ook in Limburg veel kansen. Daar zijn relatief veel arbeidsintensieve bedrijven, veel MKB, een iets hoger ziekteverzuim en soms ook veel ondersteunende regionale subsidies. Bovendien hadden we een klik met enkele salesmensen die nu voor ons vanuit Leeuwarden het Noorden bedienen.”

Super vrolijk

En de toekomst? “Ik heb zeker de ambitie om op het gebied van de sociale wetgeving de grootste partij in Nederland te worden”, stelt Sebastiaan zonder aarzelen. “Over drie jaar zou ik ook graag willen dat ons bedrijf volledig draait op terugkerende maandelijkse inkomsten en dat we vanuit die continuïteit werkgevers helemaal kunnen ontlasten, zodat ze lekker bezig kunnen zijn met waar ze zélf goed in zijn.”

“Die samenwerking met bedrijven is ook de grootste kick”, vult Kalloe aan. Je komt op zóveel plaatsen en je mag overal in de keuken kijken. Heineken, Golden Tulip, Mourik (onder andere bouw, infra en industrie, red.), maar ook een kleinere uitzenders, landbouwbedrijven, schilders of groothandels. Alle soort bedrijven verder helpen om geld voor ze te verdienen; daar word ik supervrolijk van. Ik denk dat ik dat over drie jaar nog net zo voel, misschien wel meer.”

START ANALYSE

Waarom Value2u?

  • Analyse, monitoring en terugvorderingsprocessen op het gebied van sociale premies.

  • Biedt aanvullende diensten op het gebied van HRM en fiscaliteit.

  • Richt zich voor bedrijven op korte termijn-monitoring, maar ook op meerjarenplanningen.

  • Weet soms zelfs voor relatief kleine organisaties tot 100.000 euro terug te vorderen.

  • Inmiddels meer dan 3,2 miljoen euro teruggehaald voor ondernemers.

  • Behaalde onlangs de ISO 27001-certificering.

  • Trots op: korte lijnen; klanten worden nooit van loket naar loket gestuurd.

START ANALYSE